Подели на:

Поздрав из кућне библиотеке

БИБЛИОТЕКА ОШ „ВАСА ПЕЛАГИЋ“ ЛЕСКОВАЦ

 

Драги моји ученици,

Добар дан Вам желим и шаљем велике поздраве из кућне библиотеке! Она није тако велика као наша школска, али има довољно штампаних књига, оних раније прочитаних и оних нових, које чекају да буду прочитане. 

Сигурна сам да се одлично сналазите пратећи РТС Планету  и апликацију Моја школа, платформу учења коју организују Ваши наставници и задатке које задају. Вама је савремена технологија много ближа, јер се лакше и брже сналазите од нас старијих.

Школа ни библиотека ОШ „Васа Пелагић“ не раде, али наставници и стручна служба заједно са директором школе су упошљени, као и ђаци.

Ради се доста, учимо заједно и једнако са Вама, али и ван непосредног рада у настави. С тим у вези, а односи се на библиотеку, преносим Вам предлоге колегенице Бојане Тошић Ранковић, библиотекара ОШ „Техноарт“ Београд које важе за све ученике свих основних и средњих школа у Србији.

„Ко је позајмио лектиру или белетристику нека настави читање. Приликом коришћења било каквог штампаног материјала у папирном облику треба поштовати нека правила. Пре свега обавезно добро опрати руке после коришћења и немојте додиривати лице док читате. То подсећа на упутства заштите од covid-19. Да и то зато што приликом процеса прашења којем је папир подложан, исти постаје опрашен и самим тим није здрав. Друго, књиге такође садрже вирусе, бактерије и гљивице. Маска није обавезна приликом читања, али када библиотекар ради ревизију комплетне грађе у библиотеци мора обавезно да има заштиту – рукавице, маску, мантил и наочаре.

Зато, будите опрезни и ако дајете другом књигу такође га упозорите на хигијену руку и лица.

Ученици који нису у поседу књиге, лектире могу потражити на интренету, углавном све су већ доступне. Оно што вам наставнице буду тражиле по плану, наћи ћете на нету. Такође и друге наслове можете наћи на сајтовима који дозвољавају download. Ових дана многе културне институције су отвориле могућност прегледа виртуелних тура у музејима, позоришних представа, филмова, па пронађите шта Вас интересује и погледајте.

Биће Вам свакако пријатно и опуштајуће.

Преорука је да читање обављате на крају дана,  после свих активности и учења. Свакако и онда када Вам одговара.“

Линкови који могу да вам буду од користи:

Дигитална народна библиотека Србије:
https://digitalna.nb.rs/


Српска дечја дигитална библиотека:
https://digitalna.nb.rs/…/Srpska_decja_digitalna_biblioteka…


Антологија српске књижевности:
www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/


Претражива дигитална библиотека:
https://pretraziva.rs/pretraga

 

Претраживач културног наслеђа Србије (основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступ интерактивној мапи установа културе на територији Републике Србије):

 https://kultura.rs

 

Уколико имате питања или Вам треба нека помоћ око израде задатака, а мислите да Вам библиотека и библиотекар могу помоћи слободно ми се обратите мејлом:

 fives@ptt.rs  или vesnafilipovicpetrovic@gmail.com

 

Добро здравље, миран сан и активно детињство желим!

 

Ваш библиотекар школе

Весна Филиповић Петровић