Година за нама

Подели на:

Година за нама

2020. година остаће упамћена као другачија од осталих, пре свега због епидемије корона вируса. Већим делом настава се одвијала на даљину, у другачијим условима, без уобичајених школских активности на које смо навикли претходних година.

Међутим, ову годину ученици и запослени у ОШ “Васа Пелагић” памтиће и по нечем лепом. Друго полугодиште школске 2019/2020. године започели смо у новом руху, у потпуно другачијој, лепшој и модернијој школи. Наиме, пројектом унапређења енергетске ефикасности, једним од најскупљих и највећих у историји школе, који су нам омогућили развојни програм ЕУ ПРО и град Лесковац, обухваћено је постављање топлотне изолације, реновирање крова и фасаде, замена олука и громобранске конструкције. Тиме је, поред пријатнијег и топлијег амбијента за боравак и рад наших ученика и запослених, омогућена и значајна уштеда енергије.

Побојшани су и хигијенски услови, имајући у виду да је извршена санација ученичких тоалета на горњем спрату школе. Наставак ових радова очекује се у наредној години.

Истовремено, бавимо се и уређењем школског дворишта. Захваљујући Фонду за заштиту животне средине града Лесковца, уредили смо школски парк иза школе, како би ученицима било омогућено да што више времена проводе на отвореном простору, уз јачање свести о значају заштите и очувања природе. Осим постављених клупа и мини трим стазе, засађено је и пуно биљака и дрвећа, попут смаргдних туја, платана, украсних јапанских трешњи и бреза.

16. марта 2020. године, живот и рад наших ученика и запослених у потпуности се променио, као уосталом и у целом свету због пандемије коронавируса. Школски живот се из учионица преместио у кућне услове, а школа је почела да реализује наставу на даљину. У таквим условима рада, настао је и следећи видео запис:

Због овакве ситуације, такмичења ученика углавном су заустављена на општинском нивоу, на којима су наши ученици, као и сваке године, постигли запажене резултате. Нарочито нас је обрадовала вест да је на Скупштини Градског савеза за школски спорт града Лесковца, одржаној 12. марта 2020. године у свечаној сали ТШ “Раде Металац” у Лесковцу, наша школа, као и годинама уназад, проглашена најуспешнијом основном школом на спортским школским такмичењима и у школској 2018/2019. години. Поред тога, добитници смо и признања за изузетан резултат на републичком такмичењу у пливању. Освајали смо награде и на фестивалима и конкурсима, као што су Фестивал сценских минијатура и литерарни конкурс Окружне организације слепих Лесковац “Буди моје очи”.

Наши ученици су и ове године у више наврата показали дух предузетништва и хуманости. Тако је одељење 6-3, у оквиру обележавања Дечије недеље, послало пакетиће за четворо деце са тешким и ретким болестима преко Магичне поште Србије. Наши ученици су такође, заједно са својим наставницима, узели значајно учешће и на првом хуманитарном базару, одржаном 24. октобра у центру Лесковца, под покровитељством хуманитарне организације “Покрени живот”, на којем су прикупљана средства за лечење 2 дечака.   

Захваљујући средствима која смо прикупили у оквиру хуманитарне акције наших ученика и Тима за предузетништво, као и од бројних донација, успели смо и да опремимо кабинет за српски језик савременим намештајем.

Уз захвалност свима који су учествовали у финансирању и реализацији ових пројеката, а посебно нашем граду, надамо се да ћемо и  наредне године наставити са уређењем наше школе, и да ћемо остварити све планиране циљеве и активности, како би обезбедили нашим ученицима и запосленима пријатан амбијент у ОШ “Васа Пелагић” у Лесковцу, у којем ће безбрижно и задовољно радити и постизати нове успехе и резултате.