Добро дошли у уређивач Гутенберг

Подели на:

Од планина и штампарских преса

Циљ новог уређивача је једноставно и пријатно додавање богатог садржаја у Вордпресу. Цео овај чланак је састављен од делова садржаја—донекле сличним Лего коцкицама—које можете да померите около и да узајамно делујете са њима. Померите свој курсор около и примећићете да се различити блокови осветљавају са обрисима и стрелицама. Притисните стрелице да брзо промените место блокова, без страха од губљења ствари током поступка умножавања и лепљења.

Оно што тренутно читате је текстуални блок, најједноставнији блок од свих. Текстуални блок има сопствене контроле за померање унутар чланка…

… као овај који је поравнат десно.

Заглавља су такође посебни блокови, што помаже са обрисом и организацијом вашег садржаја.

Слика вреди хиљаду речи

Ношење са сликама и садржајем са највећом пажњом је примарни фокус новог уређивача. Надамо се да ћете додавање натписа или мењање у пуну величину слика пронаћи много лакшим и робустнијим него пре.

Предиван пејзаж
Уколико ваша тема то подржава, видећете дугме „Широко“ на траци са алаткама слике. Пробајте.

Пробајте одабир и уклањање или уређивање натписа, сада не морате да будете пажљиви са одабиром слике или друго текста због грешке или упропашћавања презентације.

Алатка Уметач

Замислите да све што Вордпрес може да уради за вас је доступно брзо и на истом месту у сучељу. Нема потребе да схватите HTML ознаке, класе или запамтите компликовану синтаксу кратких кôдова. То је дух иза уметача—дугмета (+) које ћете видети у уређивачу—које вам дозвољава да прегледате све доступне блокове садржаја и да их додајете у свој чланак. Додаци и теме могу да региструју сопствене, отварајући много могућности за богато уређивање и објављивање.

Дајте му прилику, можда ћете открити ствари које Вордпрес већ може да дода у ваше чланке за које нисте знали. Ево кратког списка шта ту тренутно можете пронаћи:

  • Текстови и заглавља
  • Слике и видео записи
  • Галерије
  • Угнежђивања, као што је Јутјуб, Твитер или други Вордпресови чланци.
  • Блокови распореда, као што су Дугмад, Прекривне слике, Растављачи и сл.
  • И спискови као овај, наравно 🙂

Видљиво уређивање

Велика предност блокова је да их можете уредити у месту и директно руковати својим садржајем. Уместо поља за уређивање ствари као што је извор цитата или текст дугмета, можете директно променити садржај. Пробајте уређивање цитата:

The editor will endeavor to create a new page and post building experience that makes writing rich posts effortless, and has “blocks” to make it easy what today might take shortcodes, custom HTML, or “mystery meat” embed discovery.

Мет Муленвег, 2017.

The information corresponding to the source of the quote is a separate text field, similar to captions under images, so the structure of the quote is protected even if you select, modify, or remove the source. It’s always easy to add it back.

Blocks can be anything you need. For instance, you may want to add a subdued quote as part of the composition of your text, or you may prefer to display a giant stylized one. All of these options are available in the inserter.

Можете променити број ступаца у својим галеријама превлачећи клизач у инспектору блока у бочној траци.

Богат садржајем

If you combine the new wide and full-wide alignments with galleries, you can create a very media rich layout, very quickly:

Accessibility is important — don’t forget image alt attribute

Sure, the full-wide image can be pretty big. But sometimes the image is worth it.

The above is a gallery with just two images. It’s an easier way to create visually appealing layouts, without having to deal with floats. You can also easily convert the gallery back to individual images again, by using the block switcher.

Сваки блок може да користи ова поравнања. Блок угнежђивања их такође има, и одмах је одговарајући:

Можете направити било какве блокове које желите, непокретне или динамичне, украсне или просте:

Кôд је поезија

Вордпресова заједница

Уколико желите да сазнате више о прављењу додатних блокова или сте заинтересовани у помагању пројекту, идите на GitHub складиште.


Хвала вам за испробавање Гутенберга!

👋

Оставите коментар