Close

Информатика 6 разред-6 лекција

Ваш план и програм није исти као на РТС-У. Пожељно је да пратите лекције на РТС-у јер ћете програмирање у Python-у имати и у 7 разреду

 

Претраживање интернета и ауторска права

Величина интернета

Не постоји прецизан одговор на питање колика је величина интернета.

Пред крај 2018. године процењено је да број сајтова износи скоро две милијарде. (Подсећамо те да је веб-сајт скуп веб-страница које могу да садрже текст, слике, звучне и видео записе и друге мултимедијалне садржаје.)

На основу података који потичу од најпознатијих интернет претраживача, Гугла (енгл. Google) и Бинга (енгл. Bing), индексираних веб-страница (оних којих се могу пронаћи коришћењем веб-претраживача) има око 60 милијарди . Ако имамо у виду да претраживачи интернета не индексирају све странице, извесно је да их има много више.

Ауторска права

Поред бројних комерцијалних садржаја, на интернету се може наћи велики број дигиталних материјала које њихови аутори нуде потпуно бесплатно. Иако је бесплатан, не смемо да заборавимо да овај материјал има свог аутора/власника.

У петом разреду детаљно смо говорили о лиценцама које штите ауторска права. Подсећамо те да су ауторска дела обично обележена. Постоје Copyright и Creative Commons лиценце: Лиценца Copyright има два облика:
 и прецртано 
. Ако желимо да користимо материјал заштићен 
лиценцом , морамо да питамо аутора за дозволу, док лиценца прецртано  означава дела која су ослобођена ауторских права и која можемо слободно да користимо.

Лиценца  (лиценца Creative Commons ) детаљније дефинише начине коришћења ауторског дела. Creative Commons је непрофитна организација која се залаже да ауторски радови буду доступни другима за легално коришћење и дељење. Сајт организације налази се на адреси https://creativecommons.org/. Употребом Creative Commons лиценци, милиони људи широм света ставили су своје фотографије, видео-записе, рукописе, музику и друге креативне садржаје на располагање свим члановима интернет заједнице.

Квалитет и поузданост интернет извора

Неколико пута смо поменули да се на интернету налази огроман број сајтова и још већи број веб-страница. Садржај тих страница је различит, не само тематски већ и у погледу тачности и квалитета информација које се на њима налазе. Због тога је веома важно да информацијама које проналазимо на веб-страницама приступамо критички, са извесном сумњом. Процена ваљаности информација на интернету није једноставан задатак, чак ни за одрасле. Опште препоруке за вредновање интернет извора, осим здравог разума и знања корисника, обухватају постављање низа питања чији одговори воде ка утемељеном закључку о поузданости информација.

Пре него што донесемо суд о тачности и употребљивости информација пронађених на интернету, морамо да размислимо о питањима која се тичу:

 публике којој је сајт намењен;

 аутора;

 тачности/прецизности;

 објективности;

 актуелности;

 интернет адресе.

Нажалост, и поред свих наведених алата, није могуће дати потпуно прецизна упутства која обезбеђују да са потпуном сигурношћу утврдимо да ли је неки садржај пронађен на интернету поуздан или није. Узрок пре свега лежи у неискуству. Одрасле особе лакше доносе исправне закључке, пре свега захваљујући образовном и животном искуству, чак и када нису напредни корисници технологије.

Заштита ауторског дела лиценцом CC

Ако некада будеш аутор фотографије, видео-записа, песме или приче и пожелиш да своје дело објавиш на интернету, треба да размислиш о могућности да свој рад заштитиш одговарајућом лиценцом CC. Довољно је да посетиш интернет страницу https://creativecommons.org/choose/ и 
одговориш на два питања:

1. Да ли дозвољаваш да твој рад мењају други корисници? На располагању су ти три опције –

  • Да
  • Не 
  • Да, под условом да други корисници свој рад деле под истим условима;

2. Да ли дозвољаваш комерцијалну употребу свог дела? Овде постоје само две опције – Да и Не.

У зависности од твојих одговора, на овој страници пронаћи ћеш одговарајућу ознаку за лиценцу CC.

С обзиром да 50% ученика нису уписивали име, презиме или разред промењена је форма за тестирање.У новој форми нећете моћи да пошаљете одговоре уколико не попуните поља име, презиме и разред.Кад одговорите на сва питања кликните на дугме “Проследи”.