Close

Информатика 6 разред-2 лекција

Овде ћу постављати линкове  претходних лекција за ученике који их нису урадили

Ваш план и програм није исти као на РТС-У. Пожељно је да пратите лекције на РТС-у јер ћете програмирање у Python-у имати и у 7 разреду

 

Организација и управљање подацима

У библиотекама се обично налази више хиљада књига. Библиотекари брзо проналазе књиге које тражимо, чак и када немају рачунар. То им лако полази за руком зато што су књиге добро организовали – сложили према врсти, аутору, узрасту читалаца и сл.

Добру праксу библиотекара треба да пренесемо на свој дигитални уређај. Подаци (слике, текстови, звучни и видео записи, презентације, програми…) треба да буду лако и брзо доступни. Наш посао је да све датотеке паметно организујемо – сместимо у одговарајуће фасцикле.

Податке чувамо на хард-дисковима, меморијским картицама, USB меморијама, као и на интернету – у облаку података. За организацију података на дигиталном уређају најчешће користимо програме који су део оперативног система.

Постављање датотека и фасцикли у облак података

Квар хард-диска није ретка појава. Том приликом подаци се губе. Зато је добро да важне податке копирамо у облак података. На тај начин, осим што их чувамо, можемо им приступити са били ког места.Једино што је потребно јесте да имамо приступ интернету.

Компаније које пружају корисницима бесплатну услугу отварања електронске поште (имејла) обезбеђују и располагање одређеном количином меморијског простора у облаку података. Најчешће коришћени облаци
података су Google Drive (Гугл gиск), One Drive и Dropbox.

Корисници који имају отворену gmail адресу, податке могу да смештају на Google Drive. Када у интернет прегледачу отворимо страницу www.google.rs, у горњем десном углу видећемо дугме . Кликом на ово дугме отвориће се листа сервиса, међу којима се налази и Google Drive (Гугл gиск) . Приступамо му помоћу адресе електронске поште. Тек тада можемо да складиштимо податке у облаку.

 

 

За копирање и премештање података са једног дигиталног уређаја на други често користимо и блутут (енгл. Bluetooth) технологију. Лаптоп рачунари и мобилни дигитални уређаји (таблети и телефони) обично имају уграђену блутут компоненту. Она омогућава бежично повезивање уређаја.

Довољно је да укључимо блутут компоненте уређаја које повезујемо и „упаримо” их. Један од могућих начина упаривања уређаја помоћу блутут технологије можеш да погледаш у видео-запису Повезивање уређаја и пренос поgатака коришћењем блутут технологије.